Slapeloze nachten

Waar ik vroeger uren lag te woelen onder mijn dekbed, doordat mijn hoofd overuren draaide over al wat gebeurde, gebeurd was, zou gebeuren of zelfs zou kúnnen gaan gebeuren, heb ik nu de gave alles los te laten zodra mijn hoofd het kussen raakt. Deze opmerkelijke verandering in mijn geestelijke gestel wil echter spijtig genoeg niet zeggen dat er een einde is gekomen aan mijn slapeloze nachten. Of het nu karma of vette pech is dat vrijwel iedere nacht bruut en abrupt verstoord raakt door alle gelederen in mijn directe omgeving is me nog volkomen onduidelijk. Een kind dat om één uur ’s nachts klaar is met werken en me onnadenkend wakker belt om met me te delen wat hem nu weer overkomen is. Een stommelende puber die terug komt van het stappen en vergeet dat die halve legerkisten die tegenwoordig zo kittig onder een frivool jurkje staan, best voor wat reuring zorgen op de houten vloeren van onze bovenverdieping of eentje die zijn huissleutel vergeet mee te nemen en ik in de kleine uurtjes de deur dus van het slot moet gaan halen. De hond, die vanuit een misplaatst ontwikkelde verlatingsangst, blaft bij alles wat hij hoort en ziet. De sproeier van de achterburen die ’s nachts het gazon bewatert en daarbij de blaadjes van onze beukenhaag raakt, doet hem al volslagen paranoïde geraken. Hetzelfde geldt voor grapjassen die het nodig vinden om midden in de nacht een rotje af te steken, of wanneer er iemand het pad op komt fietsen, een licht aan doet in huis dat al uit was of iets laat vallen. Volkomen gestrest blijft hij blaffen tot ik mijn bed uit stap, staande op de wc-bril naar het badkamerraampje reik en hem toe snauw dat hij moet “kappen” . Datzelfde ritueel volbreng ik als er onweer in de lucht hangt. Trekt de bui echter niet spoedig over dan kan ik niet slechts volstaan met een preek door het raampje. Ik trek wat aan, strompel op mijn gevoel de trap af omdat mijn ogen niet open te krijgen zijn, loop door de regen naar het hondenhok om daar de angstige Moos uit zijn lijden te verlossen. Bij toeval heb ik ontdekt dat hij zich in mijn achterbak lekker veilig voelt bij donder en bliksem, waar ik hem dan ook de nacht door laat brengen. Ik neem de intens stinkende auto voor lief. Hij blij, ik blij, hopen dat ik nog in slaap kom. Met enige regelmaat kiest de andere hond vroeg in de avond in een onbewaakt ogenblik het hazenpad, op zoek naar etensresten elders in de straten van een aangrenzende wijk, om na een paar uur weer voldaan op de stoep te staan met haar zware blaf.
Muggen die me horendol maken met hun penetrante gezoem, of puur de angst dat het beestje, dat ik zojuist hoorde, me zal steken en ik dus ver onder het veel te benauwde dekbed voor de tijd van het jaar kruip, wat slapen onmiskenbaar onmogelijk maakt. Soms heb ik nog niets gemerkt maar word ik gealarmeerd op de aanwezigheid van het ongedierte doordat ik mijn man, fanatiek zwaaiend met zijn elektrocuteer-racket, op het bed zie staan in het felst mogelijke licht van zijn bedlampje. Twee nachten geleden werd ik wakker van het gebonk van een slecht waterpas geplaatste wasmachine. Ik had mijn machine echter niet aangezet, drong het pas na een poosje tot me door. Ik concentreerde me krampachtig op het ritmische geluid en kwam tot de conclusie dat het de overheersende beat van een onherkenbaar nummer was, vermoedelijk op een examenfeestje een stuk verderop.
Je zou toch bijna terug verlangen naar de nachtelijke hersenspinsels en mijmeringen van vroeger….

14 gedachten over “Slapeloze nachten”

 1. I think this is one of the most vital info for
  me. And i’m glad reading your article. But wanna remark
  on few general things, The web site style is great, the articles is really
  excellent : D. Good job, cheers

 2. Hi, I think your website might be having browser compatibility issues.

  When I look at your blog in Opera, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has
  some overlapping. I just wanted to give you
  a quick heads up! Other then that, fantastic
  blog!

 3. My developer is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the costs.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress
  on a number of websites for about a year and am concerned about switching to another platform.
  I have heard great things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress posts into it?

  Any help would be really appreciated!

 4. I have been browsing online more than 4 hours today, yet I
  never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me.
  In my view, if all web owners and bloggers made good content as
  you did, the net will be much more useful
  than ever before.

 5. Hey there just wanted to give you a quick heads up.
  The text in your post seem to be running off the screen in Opera.
  I’m not sure if this is a formatting issue or something
  to do with browser compatibility but I figured I’d post to
  let you know. The design look great though! Hope you
  get the issue solved soon. Thanks

 6. Hi! I know this is kinda off topic however I’d figured
  I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog post or vice-versa?
  My website goes over a lot of the same topics as yours and I think we could greatly
  benefit from each other. If you might be interested feel free to shoot me an email.
  I look forward to hearing from you! Terrific
  blog by the way!

 7. Hi there just wanted to give you a quick heads up.
  The words in your content seem to be running off the screen in Safari.
  I’m not sure if this is a formatting issue or something to
  do with browser compatibility but I thought I’d post to let you know.

  The layout look great though! Hope you get the problem resolved soon. Cheers

 8. Hello there I am so glad I found your website, I really found you by accident,
  while I was browsing on Bing for something else,
  Anyhow I am here now and would just like to say many thanks for
  a tremendous post and a all round interesting blog (I also love
  the theme/design), I don’t have time to read through it all at the moment but I
  have saved it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do
  keep up the excellent work.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *